Reanimatie / (P)BLS – AED

Leer reanimeren

Weet u wat u moet doen bij een hartstilstand? Volg een reanimatiecursus, leer reanimeren en red levens, want elke seconde telt.

Bij een goede reanimatie is de kans op overleven van het slachtoffer aanmerkelijk hoger. Reanimatiecursussen zijn gericht op het aanleren van de vaardigheden die noodzakelijk zijn om de kwaliteit van de reanimatie te verbeteren. U moet niet alleen weten wat u moet doen, maar ook tot actie durven overgaan.

Bij Salem Safety leert u precies dat! Wij geven trainingen voor bedrijven en particulieren. Zo bieden wij ook huiskamersessies aan, waarbij u in een klein groepje (familie, huisgenoten, buren) leert wat u moet doen wanneer uw hulp het hardst nodig is. In slechts 3 uur leert u wat u kunt doen.

Ook voor herhalingstraining bent u bij Salem Safety aan het juiste adres. Naast het herhalen van de vaardigheden, gaan we ook nieuwe vaardigheden aanleren en alles in praktijkcasuïstiek aanleren. Saai zal het zeker niet worden!

Wat is reanimeren?

Als u een circulatiestilstand krijgt, bijvoorbeeld een hartstilstand, kunnen zorgverleners of mensen in uw omgeving proberen uw hart en ademhaling weer op gang te krijgen. Dat noemen we reanimatie.

Dit gebeurt door hartmassage, mond-op-mondbeademing en/of het geven van een stroomstoot door de borstkas met een AED.

Een circulatiestilstand kan optreden door verschillende oorzaken zoals:

  • Een acuut hartinfarct
  • Hartritmestoornissen
  • Verstikking en verdrinking

Interesse? U vindt het contactformulier onderin op deze pagina.

Slaging van reanimatie

De overlevingskans is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd van het slachtoffer en de gezondheid van het slachtoffer.

De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is meer dan 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 27 personen.

De uitkomsten van reanimatie buiten het ziekenhuis zijn anders dan voor reanimatie in het ziekenhuis. De uitkomsten van reanimatie in het ziekenhuis zijn minder goed dan van reanimatie buiten het ziekenhuis.

Dit lijkt op het eerste gezicht vreemd, omdat in het ziekenhuis vaak eerder kan worden ingegrepen. Maar omdat mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen vaak een hartstilstand krijgen die samenhangt met of veroorzaakt wordt door de ziekte waarvoor ze opgenomen zijn, is de kans op herstel toch kleiner.

Circulatiestilstand buiten het ziekenhuis: feiten en cijfers

300: Nederlanders per week dat een circulatiestilstand krijgt buiten het ziekenhuis

10: Minuten waarbinnen mensen overlijden bij een hartstilstand zonder reanimatie

67: Gemiddelde leeftijd van slachtoffers van een circulatiestilstand

70: Percentage van gevallen van een circulatiestilstand dat gebeurt in en rond het huis

Kwaliteit van leven

Ten onrechte wordt soms gedacht dat iemand na een circulatiestilstand en een daaropvolgende geslaagde reanimatie altijd hersenschade heeft. Gelukkig is het zo dat veel mensen een circulatiestilstand in een goede conditie kunnen overleven.

Een paar weetjes:

  • De meeste mensen die overleven kunnen weer naar huis: 80-90 van de 100 overlevenden heeft een jaar na de reanimatie een goede levenskwaliteit.
  • Ook kunnen veel mensen weer het werk of de activiteiten oppakken van voor de hartstilstand.
    Onderzoek onder patiënten uit Nederland laat dat zien: de gemiddelde score op gebied van participatie in de maatschappij komt dicht in de buurt van de gemiddelde score voor de hartstilstand. Daarnaast is 72% van de patiënten die vóór de hartstilstand nog werkten na een jaar weer terug aan het werk.

Kosten

Een reanimatietraining bij Salem Safety kost €60,50 (50,00 ex BTW) en duurt 3 uur. Na de basiscursus ontvangt u het reanimatiecertificaat van de NRR. Na een herhalingscursus wordt deze voor een jaar verlengd. Voor meer informatie, of om in te schrijven, kunt u gebruikmaken van het onderstaande formulier.

DatumTijdLocatieTypeBeschikbare plaatsen
Vaak ookop aanvraagin te plannen
08-07-202419:00-22:00Ds. A. Hellenbroekschool, Swanendrift 78, ZwijndrechtBLS herhaling6 (actieprijs: €36,30!)
*wanneer er geen datum op onze website staat, hebben wij momenteel geen reanimatietraining actief gepland staan. Wij starten dan bij voldoende animo.